Bäverns gränd 6, Uppsala

Bäverns gränd 6 - Halvhuset

Bäverns gränd 6 - Halvhuset

Halvhuset byggdes år 1929 och ligger granne med Prinshuset på Bäverns gränd. Byggnaden har fyra våningar samt källare och vind. Huset har förmodligen fått sitt smeknamn av att det upplevs som en byggkroppshalva med sitt “halva” tak sluttande mot väster när man ser det från sidan. En rolig detalj är att källaren fortfarande är inredd som skyddsrum från andra världskriget med stöttade väggar och tak. Dessa stöttor utgör stomme för samtliga källarförråd.
Vi köpte fastigheten samtidigt som Prinshuset år 2000. Den stamrenoverades i mitten av 1990-talet. En ny tvättstuga har byggts i källaren och samtliga tunna lägenhetsdörrar har bytts mot moderna ljud- & brandisolerade och inbrottssäkrare modeller med lika utseende som de gamla. Nya specialtillverkade brevlådor i trä är uppsatta och kabelteve med bredbandsmöjligheter har installerats.

Tillsammans med Prinshuset och det nya staketet med sitt gamla utseende har vi återskapat en gammal gårdsmiljö som inger lugn och harmoni. Halvhuset, med en yta på totalt ca 950 kvm, har 12 lägenheter, varav åtta med balkong.

Bilder