Miab började 1981 som ett litet företag med några få personer som hantverksmässigt utvecklade och tillverkade allergitester i samarbete med dåvarande Pharmacia Diagnostics. Grunden för företaget var en vetenskaplig upptäckt inom biomedicin. År 2006 såldes den biomedicinska delen och bolaget blev ett renodlat fastighetsbolag. Grundaren och VD var Anna-Stina Johansson. Anna-Stina var verksam i bolaget fram till sin bortgång 2016.
År 1987 förvärvade Miab de första två fastigheterna, Gamla missionskyrkan på Kungsgatan 16 (Gradängen) och fastigheten på Dragarbrunnsgatan 65/Kålsängsgränd 10 (Brynhild).
Arkitekt anlitades för att rita om Gamla missionskyrkan, byggd 1872 så att den lämpade sig för kontor och bostäder samtidigt som delar av kyrkorummet bibehölls.
Under samma period renoverades fastigheten på Dragarbrunnsgatan 65/Kålsängsgränd 10 bestående av fem byggnader uppförda mellan åren 1883 och 1956. Fastigheten har bland annat inrymt konfektionsfabrik, bilförsäljningshall, verkstad samt polisskola.
Att förvärva och vårda kulturfastigheter med intressant historia i Uppsala har blivit något av ett kännemärke för Miab Förvaltning. Det främsta exemplet är kanske det så kallade Prinshuset på Bäverns gränd 4, som Miab köpte år 2000. Andra historiska fastigheter i Uppsala som Miab äger är Åsgränd 1, Trädgårdsgatan 11 och Slottskällan. Läs mer om deras historia under Våra fastigheter.
En fastighet med en speciell plats i Miabs hjärta är Villa Anna nära Domkyrkan i Uppsala. Huset Odinslund 3 byggdes år 1874-76 på uppdrag av den kände brukspatronen Carl Ekman från Finspång, som bostad till hans dotter med familj. Efter Miabs inköp av fastigheten gjordes den om, tillsammans med krögaren Rafael Löfstedt, till ett exklusivt hotell och restaurang som öppnade i december 2009.
Miab har under åren även förvärvat en rad fastigheter i Knivsta. Här är profilen lite annorlunda, inte med fokus på kulturbyggnader utan på moderna industri- kontors- och bostadsfastigheter. Den första Knivstafastigheten köptes 1997, Genvägen, en industrifastighet från 1947. Idag äger vi även mark i AR där vi på lång sikt hoppas på att vara med i utvecklingen av området.
Målet för Miab Förvaltning AB är att långsiktigt äga, bevara och förvalta fastigheter framförallt i Uppsala och Knivsta. Det är våra hyresgäster som gör vårt arbete möjligt.
2019 blev vi på Miab Förvaltning i Uppsala tilldelade utmärkelsen Årets Fastighetsprofil 2019 av Fastighetsägarna MittNord. Läs mer nedan.
Frilans Finans
Frilans Finans hyr idag tre lokaler på ca 750 kvm i vår fastighet på Dag Hammarskjölds väg 13, även kallad Gamla Fängelset. Frilans Finans är Sveriges största organisation för egenanställda arbetstagare. De gör det möjligt för människor att på ett enkelt, roligt och tryggt sätt kunna bedriva verksamhet och fakturera utan eget företag. Vi träffade Ellinor Hjärtström, Executive Assistant på Frilans Finans.
Vad betyder lokalen för din verksamhet?
Det är otroligt värdefullt för oss att ha en självklar mötesplats där vi kan umgås, samverka och stötta varandra – speciellt nu efter pandemin. Sedan är vi även väldigt lyckligt lottade att få sitta i lokaler med en fantastisk karaktär som besitter så mycket av Uppsalas historia.
Vad betyder läget av fastigheten för din verksamhet?
Läget är väldigt viktigt för oss. Dels för att göra det enkelt att ta sig till jobbet för stationära medarbetare, men även tillgängligheten för egenanställda arbetstagare, kunder och samarbetspartners.
Hur fungerar samarbetet med Miab?
Vi är mycket nöjda med vårt samarbete med Miab! De är alltid snabba och tillmötesgående när vi behöver hjälp med något eller har frågor.
Vad tror du styr företagens val av lokal?
Framför allt så är läget väldigt styrande, men även att lokalerna kan uppfylla de behov vi har i vår verksamhet. Vi är därför väldigt glada över att ha haft möjligheten att hyra fler lokaler i Gamla Fängelset eftersom vi blivit fler inom organisationen så alla får en bekväm arbetsmiljö.
Fastighet: Dag Hammarskjölds väg 13
Swace Digital
Swace Digital hyr en kontorslokal i vår fastighet på Kungsgatan 28 i Uppsala. De är en digital teknikpartner och deras kärnverksamhet är digital produktutveckling, apputveckling, webbutveckling & systemutveckling.
Vi träffade VD:n Sophie Ruth på Swace Digital.
Vad betyder lokalen för din verksamhet?
Kontoret är en plats för oss att samlas. Efter att ha jobbat på distans under pandemin var det väldigt tydligt att det fanns en längtan av att kunna jobba tillsammans på samma plats igen. Huset vi sitter i har högt i tak och trägolv vilket ger kontoret en härlig atmosfär som vi trivs väldigt bra i.
Vad betyder läget av fastigheten för din verksamhet?
Kontoret ligger centralt vilket var väldigt viktigt när vi letade lokal. Vi ville ha närheten till tågen då vi också har medarbetare som bor i Stockholm, för att underlätta resor mellan städerna.
Hur fungerar samarbetet med Miab?
Vi fick bygga Miabs nya hemsida så samarbetet funkar väldigt bra.
De är alla väldigt trevliga och tillmötesgående.
Vad tror du styr företagens val av lokal?
Jag tror att det behöver matcha verksamhetens behov idag och framåt. Får vår del ville vi sitta i ett öppet landskap då det främjar samarbete och bygger kultur.
Fastighet: Kungsgatan 28
Input Interiör hyr en kontorslokal i vår fastighet Slottskällan i Uppsala. De är Nordens ledande oberoende inredningskoncern med unik kompetens inom behovsanpassade lösningar för kontor och näringsliv, hotell och restaurang, skola och utbildning samt vård och omsorg. Vi träffade platschefen Magnus Nordelind på Input Interiör.
Vad betyder lokalen för din verksamhet?
Det är en välkänd byggnad som har huserat flera intressanta verksamheter som många Uppsalabor är bekant med och gärna diskuterar. Förutom den fina trädgården med fontän har huset sina inre detaljer som öppna spisar, lejonväggfontänen, stengolv och inte minst den vackra punchverandan. Detta genomsyrar den inspiration, kvalité och budskap vi vill förmedla till våra kunder och som gör detta till den perfekta mötesplatsen. Det är alltid lika trevligt hur kunderna häpnas över vår utställning och arbetsmiljö.
Vad betyder läget av fastigheten för din verksamhet?
Vi vill ha ett centralt läge men ändå där kunder lätt kan besöka oss. Med privata parkeringar, nära busshållplats, gångavstånd från centrala Uppsala och bussar som stannar utanför ser vi detta som den perfekta platsen för oss.
Hur fungerar samarbetet med Miab?
Via hemsida och telefon bemöts vi av trevlig personal som återkopplar och åtgärdar snabbt.
Vad tror du styr företagens val av lokal?
Vi sökte en lokal som är välkänd, representativ, andas kvalité och där det finns rum för kundbesök och event. Det fann vi i Slottskällan.
Fastighet: Slottskällan
Uppsalas första PT-studio finns på bottenvåningen i vår fastighet på Dragarbrunnsgatan 65 i Uppsala. Lokalen har tidigare varit kontor men under 2011 byggdes det om till gymlokal med reception, omklädningsrum och behandlingsrum. Keep Training ser till att du får ett individuellt träningsupplägg anpassat för just dina mål och de ser till att du fullföljer det som krävs för att du ska lyckas. Vi träffade VD Daniel Sundqvist.
Vad betyder lokalen för din verksamhet?
Läget är väldigt avgörande för att det ska vara lättillgängligt och centralt för våra kunder. Personligheten i lokalen skapar trygghet för våra kunder.
Vad i lokalen är speciellt anpassad för din verksamhet?
Hela lokalen är anpassad efter vår verksamhet. Vi har dusch, träningsytor, reception och behandlings- och coachningsrum.
Hur fungerar samarbetet med Miab?
Vi har en nära och personlig kontakt och de har alltid snabb service.
Vad tror du styr företagens val av lokal?
Tillgängligheten och den personliga miljön.
Hur lång var processen från första visning av Miabs lokal till anpassad och klar för inflyttning?
Det tog bara några månader. På senhösten var vi och tittade på lokalen som då stod tom. Det gjorde att vi kunde påbörja ombyggnationen direkt och redan i mars var det öppning.
Fastighet: Dragarbrunnsgatan 65
Knivsta Hushållsservice hyr en butikslokal i vår fastighet på Forsbyvägen 1 i Knivsta. Fastigheten stod klar 2008 och lokalen anpassades till Knivsta Hushållsservice under uppförande av fastigheten. Det är en komplett hushållsbutik med försäljning av vitvaror, småel, personvård, husgeråd och förbrukningsartiklar. Med lång erfarenhet inom branschen kan de svara på de flesta frågor som rör vitvaror och dess skötsel, tekniska frågor vid reparation, installation och hjälpa med rätt val inför köp. Vi träffade butikschefen Rikard Arfvidson.
Vad betyder lokalen för din verksamhet?
Placeringen är mycket viktig i vår bransch. Allt, som ljusinsläpp, storlek, läge, atmosfär m.m. påverkar våra kunder att känna sig välkomna och bekväma i vår lokal. Detta påverkar omedvetet deras beslut vid avslut av affär.
Vad i lokalen är speciellt anpassad för din verksamhet?
Anpassningen i vår lokal för vår verksamhet är flera. Till exempel entré med skrapmatta och värmeridå, utformning av kontor och strömförsörjning.
Hur fungerar samarbetet med Miab?
Miab använder våra tjänster till viss del i deras lokaler vilket gör att vi har ett bra samarbete.
Vad tror du styr företagens val av lokal?
De flesta företag försöker hitta lokaler med rätt anpassning för deras verksamhet. I många fall är det svårt då rätt lokal är svårt att finna.
Fastighet: Forsbyvägen 1
Näringslivets Ledarskapsakademi (LA) hyr en kontorslokal i vår fastighet på Trädgårdsgatan 11 i Uppsala. Deras affärsidé är att bidra till deras kunders förmåga att leda sin verksamhet i hållbar utveckling för ett mänskligare arbetsliv och lönsammare affärer. Fastigheten de sitter i kallas för Engelska villan och uppfördes år 1888 och köptes sedan av Miab förvaltning år 2007. Vi träffade Anders och Solveig Warpman från Näringslivets Ledarskapsakademi.
Vad betyder lokalen för din verksamhet?
Lokalen betyder väldigt mycket för oss då vi bedriver olika former av ledarutveckling. Vårt mål är att deltagarna ska kunna mötas fysiskt i ett tryggt sammanhang utanför sin vardag för möjlighet till olika former av övningar, reflektion, coachning och dialog. Vår stora lokal gör att vi kan ha en flexibel möblering som är anpassad efter det arbete som ska utföras tillsammans med kunden.
Vad betyder läget av fastigheten för din verksamhet?
Lokalens geografiska läge och det yttre och inre utseendet är mycket viktigt för oss. Kunderna ska ha lätt att ta sig till oss och eftersom Engelska Villan bara ligger 5-10 min promenadväg från resecentrum är det perfekt. Läget och byggnadens utseende är också betydelsefullt för vilken känsla man får när man besöker oss. Närheten till Universitetet, Carolina Rediviva, Slottet, Domkyrkan och studentnationerna går hand i hand med den akademiska profil som vi har på vårt företag och vår långa erfarenhet inom inte minst det gäller inkluderande ledarskap och social hållbarhet.
Hur fungerar samarbetet med Miab?
Miab är en bra samarbetspartner. Det är en lättillgänglig och trevlig personal som gör att vi känner oss viktiga som kunder.
Vad tror du styr företagens val av lokal?
Vi vet vad som styrde vårt val och det handlar om sammanhanget, flexibiliteten och trivseln. Det är viktiga förutsättningar för ett gott samarbete med våra kunder. Vi tror att det säkert är faktorer som även är viktiga för andra och Miab erbjuder ett brett sortiment av lokaler utifrån olika behov.
Fastighet: Trädgårdsgatan 11
Miab Förvaltning sponsrar BandyKul då vi tycker att det är en fantastisk verksamhet som gör skillnad.
Bandykul är en gemensam satsning av Uppsalas klubbar IK Sirius, UNIK, Uppsala BOIS och Danmarks IF som två gånger i veckan anordnar bandyskola/skridskoskola för de minsta knattarna. Verksamheten vänder sig till alla barn i åldrarna 6-9 år med syfte att på ett lekfullt sätt få möjlighet att komma ut och röra på sig. BandyKul är också en plattform för att få fler att upptäcka bandy. En gång i veckan hämtar bandybussar barnen från skolorna, allt för att öka tillgängligheten för alla grupper. Säsongen 2023/2024 deltog 530 barn och bussarna hämtade från 33 olika skolor. Bandybussarna bidrar tydligt till att möjliggöra för de grupper som annars inte skulle ha kunnat deltaga.
I takt med att barnen växer och har deltagit minst ett år i bandyskolan bildas lag för dem som vill prova på att spela matcher. Så småningom blir det också egna träningar där laget kan samlas i mindre grupp.
BandyKuls verksamhet omfattar även ledarutbildning och nya ledare stöttas av mer erfarna ledare. Inför uppstarten i november besöker BandyKul Uppsalas skolor för att marknadsföra verksamheten. Målet är att öka antalet aktiva per år, integrera fler grupper från samhället samt öka antalet deltagande flickor. I dag är det 35% flickor i BandyKuls verksamhet.
Årets BandyKul avslutades i mitten av mars och startar upp i november igen.
Thomas och Anna Blomlöfs driver Blomlöfs bin och av dem hyr Miab Förvaltning en bikupa som är placerad i Slottskällans trädgård. Thomas är uppfödd med biodling och idén om att starta eget företag växte fram när massmedia började rapportera om bidöd och bisjukdomar runt om i världen. Även i Sverige är vi drabbade av bidöd och särskilt vintern är en utmaning då många bisamhällen dör p g a sjukdomar, undernäring, sträng kyla m m. Omkring en tredjedel av livsmedelsproduktionen är beroende av binas pollinering. I vårt miljöarbete och i vår strävan efter ett mer hållbart samhälle vill vi öka möjligheterna för bin att pollinera i stadsmiljö och skapa hållbarhet för dem. Med hjälp av Blomlöfs bins företagskupor är detta möjligt. År 2023 producerade bikupan 96 kg honung.
Bona Postulata är ett lokalt näringslivspris som vill uppmuntra uppländska företag som inte är så stora idag men som har förutsättningar att bli det i morgon.
– Det är en både intressant och angelägen uppgift att försöka identifiera de företag i länet som har potential att växa och utvecklas, säger landshövdingen Göran Enander som är ordförande i den jury som utser vinnarna.
Bakom priset står 18 företag och näringslivsorganisationer i länet som på det här sättet vill bidra till att företag med goda förutsättningar att utvecklas får den uppmärksamhet och draghjälp de förtjänar. Bona Postulatapriset skiljer därför sig från andra näringslivspris bland annat genom att de vinnande företagen får utbildning och mentorer istället för blommor och medaljer.
Bland tidigare vinnare finns bland andra det idag världskända klockföretaget Daniel Wellington (2014) och dataspelspionjären Starbreeze (1999).
Foto: Bris
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.
Bris är en organisation som ligger Miab varmt om hjärtat. Vi tycker att det är viktigt att förhindra utanförskap och skapa en trygg uppväxt för barn.
Foto: Cykling utan ålder
Cykling utan ålder är ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med stadens äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer och får möjlighet att känna vinden i håret. Med anpassade lastcyklar upplever cyklisten och passagerarna tillsammans staden, besöker parker eller njuter av utsikten på turen. Miab har donerat två lastcyklar till Cykling utan ålder Uppsala för att fler människor ska få komma ut. Värdegrunden för Cykling utan ålder är att alla har “rätt till vind i håret”!
Fotograf: Christian Olars, Aktivt familjeliv
HittaUt Knivsta är en populär fysisk aktivitet som alla kan deltaga i och där man med hjälp av karta letar checkpoints i Knivstas närområde. Hitta ut ägs av Svenska Orienteringsförbundet men drivs ideellt av orienteringsklubbar på närmare 75 platser runt om i Sverige och i Knivsta är det L-100 IF som är arrangör. Familjer, unga och gamla, skolklasser och företag kan tillsammans eller enskilt vara aktiva utomhus i Knivstas naturområden. Miab vill vara med och skapa förutsättningar för en rörligare vardag där grunden för en god hälsa läggs. HittaUt är en verksamhet som är både enkel och lika för alla i denna strävan.
Från Hittaut Knivsta 2022
Stort TACK för er medverkan i Hittaut Knivsta 2022, som nu går in på höstsäsongen! Efter en något ’trögare’ start än vanligt – kom ju snö de första dagarna vid vår inledning i april – har deltagarantalet stigit stadigt. I skrivande stund räknar vi 1.671 deltagare som registrerat drygt 51.000 checkpoints. Vi räknar med fortsatt ökning av deltagarantalet under hösten och kanske kan rekordet från ifjol med drygt 1.800 deltagare nås.
Ni har tillsammans hittat ut 9 varv runt jorden under 140 000 timmar, vilket vi ser som det största friskvårdsprojektet i Knivstas historia! 2022 har vi erbjudit tre helt nya områden, bl a är Vallbyåsen med Broborg en “gömd” pärla som många upptäckt under året. Vi har ofta fått höra att det är så roligt att upptäcka många nya områden och skogar som man, trots boende i kommunen i många år, inte sett förut.
Nattvandrarna Sverige är en ideell, demokratiskt uppbyggd organisation med lokala grupper och föreningar. Syftet och målet med nattvandring är att det ska finnas vuxna förebilder, medmänskligt stöd och social trygghet bland unga människor som rör sig ute på kvällar och nätter. Det behövs vuxna som bryr sig, lyssnar och ser ungdomen, kan skapa gränser och ge stöd och hjälp när det behövs. Nattvandrarnas närvaro förebygger kriminalitet som skadegörelse, våld och drogmissbruk. De verkar för att skapa tilltro och bygga jämställda relationer.
I april 2022 donerade Miab Förvaltning 210 st första hjälpen-kit (förstärkta med bl a traumautrustning) samt 210 st brännskadeförpackningar till Ukraina. Vi var även behjälpliga med leveransen och är glada över att kunna konstatera att materialet har anlänt till rätt personer. Utrustningen kommer att användas av nationella polisens specialenheter i Charkiv, Donetsk och i Luhanskregionerna. Samordning för att få materialet på plats har skett via EUAM (European Association of Urban Missions).
Under april och maj 2022 lånade vi ut en av våra lokaler på Dragarbrunnsgatan 65 till den ideella organisationen Refugee Support Uppsala. De samlar in hygienartiklar, mat, kläder m m som de skänker till flyktingar från framför allt Ukraina, men även från andra länder. Refugee Supports verksamhet är en ideell och är i stort behov av gåvor från oss alla som sedan kan ges vidare till de behövande. Ni kan läsa mer om verksamheten på deras hemsida, se nedan.
I visionen Agenda 2030 som FN enades om 2015 ingår 17 globala mål för att skapa en hållbar utveckling i världen. Målens syfte är att utrota fattigdom, stoppa klimatförändringar och skapa fredliga och trygga samhällen. De globala målen delas in i tre dimensioner:
I Miab Förvaltnings hållbarhetsarbete fokuserar vi på de globala mål där vi ser att vi kan påverka mest.
Vi har valt att kategorisera vårt hållbarhetsarbete med utgångspunkt från de tre dimensionerna som alla är integrerade på flera plan i vår löpande verksamhet. Våra fastigheter ska hålla länge och alla åtgärder vi gör i och runt dem vilar på ett medvetet hållbart ställningstagande.
Varje fastighet är unik och för att bidraga till ett hållbart samhälle försöker vi, så långt det går, att anpassa våra äldre kulturfastigheter och utforma våra nyproducerade fastigheter till dagens miljökrav. Vi efterlever alla lagar och förordningar som finns inom vår verksamhet och vid nybyggnation eller omfattande renoveringar skall vi alltid sträva efter att inte bara uppfylla aktuella byggkrav utan gärna vara lite bättre än de byggregler som finns.
Vår miljöpolicy gäller för hela vår verksamhet och vilar på långsiktighet och helhetssyn. I våra beslut väger vi in vilka miljökonsekvenser beslutet får. Vi ska hålla oss uppdaterade inför kommande projekt angående förnybara energikällor. I den mån vi inte anlitar fjärrvärme ska andra energialstrande former granskas.
Vi strävar efter att
Miab Förvaltning erbjuder personalen arbetsformer och en arbetsmiljö som förutom att följa alla lagar och avtal, med god marginal och med betoning på friskfaktorer gynnar god hälsa och trivsel och är hållbart över tid. Att respektera varandra och att visa omsorg mot varandra skapar välbefinnande vilket gäller alla våra relationer såväl internt som externt. Miljön i våra fastigheter och runt våra fastigheter ska vara trivsam och trygg.
Vi strävar efter långsiktig samverkan med lokala leverantörer som har god och säker arbetsmiljö och etiskt arbetssätt.
Vi på Miab Förvaltning värnar om våra medmänniskor och för oss är det viktigt att vara med och bidra. Vi vill att alla, oavsett ålder och bakgrund ska få ha chansen att vara med. Därför gör vi medvetna val när vi t.ex ingår sponsoravtal.
I Miab Förvaltnings fastighetsbestånd ingår framför allt äldre kulturfastigheter med byggår i slutet av 1800-talet och början på 1900-talet. I beståndet finns även några nyare byggnader i Knivsta där vi varit med från början i byggprocessen. Vår verksamhetsidé är att äga och förvalta fastigheter på lång sikt vilket innebär att vi ser till helheten, har tid att vara noggranna och kan ta väl avvägda och affärsmässiga beslut. Nyckeln är att bevara och samtidigt modernisera utifrån dagens företagares behov. Investeringar ska användas under så lång tid som möjligt och så effektivt som möjligt utifrån den unika fastighetens förutsättningar, vilket även gäller vid ombyggnationer och i den löpande förvaltningen.
I våra nya projekt strävar vi efter att finna långsiktigt ekonomiskt fördelaktiga uppvärmningsformer genom förnybar energi som inte belastar klimatet. Det skall vara en naturlig del i projekteringsprocessen att utvärdera olika alternativ som är miljömässigt hållbara och där investeringen är ekonomiskt hållbar.